ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΚΙΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ!
Ας παίξουμε ένα μικρό παιχνίδι τύπου trivial pursuit. Ας πούμε λοιπόν πως ψάχνουμε τη χώρα. Μάγιανς, τάκος, τορτίγιες, σοκολάτα, τεκίλα, μαργαρίτες, σαπουνόπερες, η Μέρα των Νεκρών, οι Μαριάτσι….. Και όπως όλοι κατάλαβαν το ταξίδι στο Μεξικό μόλις ξεκίνησε. Vamos!
Λίγοι ξέρουν ότι μιλάμε για την παλαιότερη οινοπαραγωγό του Νέου Κόσμου. Μια χώρα χωρισμένη σε 9 οινοπαραγωγικές ζώνες, φυτεμένη με ποικιλίες από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Ποικιλίες μεταξύ των οποίων οι ερυθρές Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Malbec και οι λευκές Riesling, Sauvignon Blanc, Viognier και Chardonnay, βρήκαν τα χώμα της χώρας και ξεδιπλώνουν τις αρετές του.
Οι μοντέρνες πρακτικές που εφαρμόζονται έδωσαν άλλον αέρα στην παραγωγή κρασιού στο Μεξικό. Νέα βαρέλια, τσιμεντένιες δεξαμενές, νέα και παλαιά αμπέλια, ποικιλίες που έχουν εναρμονιστεί απόλυτα στο περιβάλλον και νέες, μονοποικιλιακά ή blends, παραδοσιακά ή πρωτοποριακά, δημιούργησαν ένα οινικό ¨ψηφιδωτό¨ με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πως θα μπορούσε άλλωστε να μείνει πίσω, έχοντας στα βόρεια σύνορα της τις Η.Π.Α.? Μια γειτνίαση που έχει δώσει αναπτυξιακή ώθηση, μιας και το 33% των εξαγωγών καταλήγει εκεί και στηρίζει άμεσα τον οινοτουρισμό, που προβάλλεται με θετικά σχόλια από κορυφαία περιοδικά κρασιού, όπως το Wine Spectator και το Wine Enthusiast.
Η περιοχή της Baja California, είναι μια χερσόνησος με ευεργετική επιρροή από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τις οροσειρές που την διασχίζουν. Κρατάει τα σκήπτρα, παράγοντας πάνω από το 80% των κρασιών της χώρας, με το γείτονα την περιοχή της California να παίζει σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της τεχνογνωσίας. Σπίτι μεγάλων παραγωγών της χώρα, με ποιοτικές και βραβευμένες ετικέτες η Baja California, με τη Valle de Guadalupe και το Valle de Santo Tomás να είναι οι πρεσβευτές της περιοχής, με αστέρι τους το Cabernet Sauvignon. Υπάρχουν πολλές δεκάδες οινοποιεία και περισσότερες από 1000 διαφορετικές ετικέτες κρασιών που παράγονται στην περιοχή.
Valle de Guadalupe
Περνώντας απέναντι τον Κόλπο της Καλιφόρνια, συναντάμε την περιοχή της Sonora. Σαφώς ξηρότερη, με τα σταφύλια να προορίζονται για σταφίδα ή παραγωγή brandy.
Το ταξίδι αυτό συνεχίζει ανατολικά στο Coahuila. Το Parras de la Fuente είναι μια όαση στη μέση της ερήμου. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εδώ θα βρούμε το Casa Madero, το παλαιότερο οινοποιείο του Νέου Κόσμου με ιστορία από το 1597. Ετικέτες με μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις του Gran Reserva Chardonnay και η σειρά V, αξίζει να τους δοθεί η ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους στο ποτήρι μας.
Επόμενος σταθμός το Chihuahua. Μια περιοχή σε ανάπτυξη με εξαιρετικές προοπτικές. Είναι όμως και η μεγαλύτερη περιοχή της χώρας. Στα γεωγραφικά όρια της θα συναντήσουμε καλλιέργειές φρούτων, μα οι περιορισμένοι υδάτινοι πόροι θα τους αναγκάσουν να στραφούν προς την καλλιέργεια σταφυλιού.
Βαδίζοντας στο Aguascalientes, συναντάμε την τέταρτη σε όγκο παραγωγική περιοχή. Τα σταφύλια εδώ έχουν προσανατολισμό για άλλα προϊόντα, όπως brandy και ένα παράγωγο μούστου που το λένε Mega Uva, το οποίο πωλείται ως φαρμακευτικό συμπλήρωμα. Εδώ θα βρούμε και Nebbiolo που έφεραν οι Ιταλοί μετανάστες στις αποσκευές τους και προσφέρει αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα!
Το Durango δεν έχει τόσο αξιόλογα δείγματα, μα όταν φτάνουμε Zacatecas η συζήτηση για το Syrah, ένα ερυθρό blend από Cabernet και Tempranillo, και ένα λευκό από Chardonnay και Viognier, έκαναν ακόμα και το άμαθο μεξικάνικο κοινό να στραφεί προς το κρασί.
Το στυλ των ερυθρών τύπου nouveau από την ποικιλία Petite Sirah, λευκά από Semillon και Sauvignon Blanc, ερυθρά από Μπορντολέζικες ποικιλίες και Tempranillo, και ενισχυμένα κρασιά καθορίζουν την ταυτότητα του Guanajuato.
Τι και αν η φορολογική πολιτική της χώρας φτάνει στο 40% για το κρασί και αναγκάζει τους Μεξικανούς να στραφούν στην τεκίλα και τη μπύρα, χτίζοντας μια ετήσια μέση κατανάλωση στα 2(!!!) ποτήρια ανά άτομο? Από το 2005 υπάρχει μια τάση στο εισαγόμενο κρασί από Ευρώπη, Χιλή, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τo 2019, η τάση αυτή σε αριθμούς, έφτασε την κατανάλωση στα 1.02 λίτρα!! Εξαγωγικά όμως, τα κρασιά της χώρας τα πηγαίνουν λαμπρά. Έχουν ενθουσιώδες κοινό στην Ιαπωνική αγορά, που μαζί με τις Η.Π.Α. και τον Καναδά να απορροφούν σχεδόν το 80%.
Σε μια αναζήτηση της Μεξικάνικης γαστρονομίας, ας δώσουμε και στα ποτήρια μας μια ξεχωριστή πινελιά. Όπως και να γίνει, ένα ποτήρι κρασί μπορεί να μας μεταφέρει στο Μεξικό με την παρέα που επιλέγουμε!
Muito Obrigado!!
By Αλέξης Μυτακίδης/ Sommelier