Στη ζώνη του λυκίσκου
Όταν το 1790 ο George Hodgson παρασκεύασε την πρώτη μπίρα India Pale Ale με σκοπό να επιβιώσει το πολύμηνο ταξίδι και να φτάσει σε καλή κατάσταση από την Αγγλία στην Ινδία, δεν είχε σκεφτεί πόσο θα ενέπνεε τους ζυθοποιούς της Αμερικής της σημερινής εποχής και πόσο διαδεδομένο στυλ μπίρας θα γινόταν σε όλο τον κόσμο.
Ο μύθος της India Pale Ale επηρέαζε και συνεχίζει να επηρεάζει γενιές και γενιές ζυθοποιών ανά τους αιώνες δημιουργώντας συνέχεια υποκατηγορίες των τριών βασικών κατηγοριών της. Ενώ δηλαδή υπάρχουν τα εξής βασικά είδη: α)η αγγλική σχολή ζυθοποίησης, β)η αμερικάνικη σχολή ζυθοποίησης και γ) η Double/Imperial IPA, οι ζυθοποιοί συνεχίζουν να την εξελίσσουν και να μας εκπλήσσουν χρησιμοποιώντας νέες πρώτες ύλες και περίεργα συστατικά. Πρόκειται για ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ευπροσάρμοστο στυλ μπίρας που μπορεί να ταιριάξει στις παραδόσεις και στις απαιτήσεις της κάθε χώρας και να λειτουργήσει σαν εργαλείο για τον ζυθοποιό που θέλει να πειραματιστεί
Πάνω σε αυτό το στυλ μπίρας η Genius in Gastronomy/Beer Sommelier πραγματοποίησε ένα σεμινάριο στις 15 Σεπτεμβρίου πάνω στη γευσιγνωσία της IPA.Φυσικά για να φτάσουμε ως εκεί μάθαμε κάποια πράγματα για την ιστορία της, από ποια ανάγκη δημιουργήθηκε, γιατί το νέα μικροζυθοποιεία έχουν την IPA ως το αγαπημένο τους στυλ, πως ταιριάζει με το φαγητό και δοκιμάσαμε 10 IPA της αγοράς που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών και 2 μπίρες φτιαγμένες από οικοζυθοποιούς (homebrewers).
Συγκεκριμένα δοκιμάστηκαν οι : Fullers Bengal Lancer, Weihenstephaner White Hoplosion, Rogue Yellow Snow, Anderson Valley Hop Ottin, Anchor IPA, Brewdog Jackhammer, Emelisse DIPA, Flying Dog Raging Bitch, Septem Citra,Voreia IPA και μία IPA από τον γράφοντα με λυκίσκο mosaic και μία black IPA με λυκίσκους herkules και centennial του προέδρου των Ελλήνων Homebrewers Νίκου Κοχύλη. H συνεισφορά του προέδρου των Hellenic Homebrewers Association δεν έμεινε μόνο στα δείγματα μπίρας αλλά μας εξήγησε και πως παράγεται μια IPA,τι υλικά χρησιμοποιούνται και πως μπορούμε να την παρασκευάσουμε στο σπίτι μας.
Όσον αφορά τις γευστικές δοκιμές, σίγουρα πήραμε μια γεύση από τα αρώματα και την πικράδα της IPA και θεωρώ ότι μπήκαν τα θεμέλια για περισσότερες γευστικές ανακαλύψεις από τους παρευρισκόμενους.
Το φαγητό, αν και ο σκοπός του ήταν περισσότερο συνοδευτικός παρά με την έννοια του beer pairing, έδεσε με τις μπίρες και δοκιμάσαμε ένα διαφορετικό και πιο πειραγμένο pub food από τα συνηθισμένα. Άλλωστε το Abbey Beer Diner φημίζεται για την καλή και διαφορετική κουζίνα του όσον αφορά κλασικά πιάτα που συναντάμε στις παμπ. Ως χώρος το Abbey Beer Diner είναι ζεστός και σε κερδίζει αμέσως. Σαν αίσθηση θυμίζει Λονδρέζικη παμπ συνδυάζοντας τις ξύλινες επιφάνειες με τον υπόλοιπο διάκοσμο, τον φωτισμό και τα taps στο bar.Επίσης διαθέτει και ψυκτικό θάλαμο στον πάνω όροφο που είναι ορατός από το bar, διατηρώντας την θερμοκρασία των kegs ώσπου να “στραγγιστούν” και να αντικατασταθούν από καινούρια.
Όσον αφορά το κλίμα της βραδιάς, ο κόσμος που μας τίμησε με την παρουσία του στο σεμινάριο ήταν ενθουσιώδης και διαδραστικός συνεισφέροντας με τις γευστικές τους παρατηρήσεις στο ομαδικό σπορ της γευσιγνωσίας και σημειώνοντάς τες στα δελτία γευσιγνωσίας που μοιράστηκαν στην αρχή του σεμιναρίου.
Συνολικά ήταν μια βραδιά γευσιγνωσίας που μάθαμε πράγματα , δοκιμάσαμε μπίρες και περάσαμε πολύ καλά. Αυτή η εκδήλωση ήταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο την μπίρα, που θα διοργανώσει η genius in gastronomy στο δρόμο για το Beer Sommelier Course. Μείνετε συντονισμένοι…