Με τους Bloggers του Beers ‘N’ Games Reviews

Ορισμένοι από εσάς που μας διαβάζετε τους ξέρετε. Κάποιοι παρακολουθείτε τις γευσιγνωσίες μπίρας που κάνουν στο youtube με τον αυθόρμητο τους τρόπο. Ίσως έχετε πιει και καμιά μπίρα ή να έχετε παίξει κάποιο videogame μαζί. Ενδεχομένως να τους έχετε δει να φτιάχνουν μπίρα στο πρώτο brewday των Hellenic Homebrewers Association.

Σίγουρα, συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου, αρκετοί τους ζηλεύουμε για τις τρομερές μπίρες που πίνουν.

Ποιοι είναι όμως οι Beers N Games;

Ο Πάνος είναι 23 ετών, αρχισυντάκτης στο Xgamers.gr, gamer από πάντα και homebrewer από το 2011. Μια μέρα θα έχει τη δική του gaming pub.

Ο Πέτρος είναι 25. Gamer από πάντα (κι αυτός, ναι), homebrewer από το 2012, σχεδιαστής πεταλιών κιθάρας και μια μέρα θα έχει τη δική του microbrewery στην κορυφή του Κιλιμάντζαρου και δύο γυναίκες να του κάνουν αέρα.

Ο Δημήτρης Λαδόπουλος τους συνάντησε, ήπιε μερικές μπίρες μαζί τους και τους πήρε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ενόψει και της παρουσίασης σε μια μπίρα έκπληξη που θα κάνουν στην εκδήλωση του Beer Sommelier και της Genius In Gastronomy “Porter vs Stout”.

ΔΛ – Beers n games λοιπόν. Τι σημαίνουν για σας τα ακρωνύμια του site/blog σας; Και πως σας ήρθε η ιδέα για αυτό το site; Πως αποφασίσατε να γίνετε beer bloggers-reviewers;

Πέτρος, Πάνος – Είναι τα δύο καλύτερα πράγματα στον κόσμο καθώς είμαστε και οι δύο κολλημένοι και με τα δύο! Δύο. Το site το έφτιαξα εγώ (Πάνος) ένα βράδυ που βαριόμουν. Η ιδέα ήταν ένα μέρος για γρήγορες κριτικές ώστε να θυμάμαι βασικά τι πίνω και τι παίζω αλλά και να δίνω μια γρήγορη γνώμη.

Τα βίντεο τα ξεκινήσαμε γιατί ενώ μας άρεσε η ιδέα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο από Έλληνες, οπότε είπαμε “γιατί όχι;”. Αλλά ο πραγματικός λόγος δε θα μαθευτεί ποτέ.

ΔΛ – Ποια ήταν η πρώτη φορά που ήπιατε μπίρα και ποια μπίρα ήταν αν θυμάστε;

Πάνος – Εγώ θα πω Heineken αν και φήμες λένε πως με είχαν μεθύσει με μπύρα στο μπιμπερό. Ο Πέτρος Άλφα σε φιλική γιορτή.

ΔΛ – Πως επιλέγετε τον χώρο που θα κάνετε video reviews;

Πέτρος – Όπου υπάρχει ηρεμία αρχικά, και μετά όπου μας καλούν ή όπου πιστεύουμε πως αξίζει.

ΔΛ – Ποιες τρεις μπίρες που κάνατε review το τελευταίο διάστημα σας έκαναν εντύπωση και γιατί ;

Πέτρος, Πάνος – Η τριάδα (μετράνε για μία, εντάξει;;) της To Øl σίγουρα και για τους δύο μας γιατί ήταν ιδιόμορφες και πολύ πιστές στο είδος αλλά και γιατί έγιναν σε πολύ ιδιαίτερο χώρο.
Εγώ ο Πάνος θα πω Mikkeller Peter, Pale and Mary γιατί ήταν ίσως η πρώτη του Mikkel που πραγματικά ευχαριστήθηκα.
Εγώ ο Πέτρος λέω την Evil Twin Even More Jesus Port BA καθώς ήταν πολύ δύσκολο για μία τόσο δυνατή μπύρα να δέσει τόσο καλά με το port κρασί. Η συγκεκριμένη όμως το έκανε εξαιρετικά και δεν “μπούκωνε” καθόλου, πράγμα δύσκολο για το αλκοόλ της.

ΔΛ – Οι μπίρες που παρουσιάζετε στα review σας δεν είναι και οι πιο εύκολες να τις βρει κάποιος στην ελληνική αγορά. Αγοράζετε μπίρες και από το εξωτερικό μέσω internet; Αν ναι από ποιες χώρες συνήθως αγοράζετε;

Πάνος – Κι όμως η συντριπτική πλειοψηφία των μπιρών που δείχνουμε είναι αγορασμένες από Ελλάδα. Δε νομίζουμε πως έχει νόημα να παρουσιάσουμε μπίρες που δε βρίσκονται εδώ. Παρ’ όλα αυτά αγοράζουμε από εξωτερικό – κυρίως από Ολλανδία, Γερμανία και σπανιότερα από Ισπανία.

ΔΛ – Επισκέπτεστε festival μπίρας στο εξωτερικό; Κάνετε “μπιροτουρισμό”; Επισκέπτεστε ζυθοποιεία εδώ ή στο εξωτερικό;

Πάνος – Το κάνουμε, σίγουρα όχι στο βαθμό που θα θέλαμε όμως. Ο Πέτρος πήγε πρόσφατα στο Borefts 2014 της De Molen και παράλληλα επισκέφθηκε πολλά ζυθοποιεία. Εγώ το έχασα… Στο εσωτερικό έχουμε πάει στη Septem και ετοιμάζουμε επισκέψεις σε αρκετά ακόμη breweries.

ΔΛ – Η ενασχόλησή σας με την μπίρα έχει να κάνει μόνο με τα reviews ή ασχολείστε και με το homebrewing; Αν ναι το homebrewing σας βοηθάει να αναλύετε καλύτερα τις μπίρες που παρουσιάζετε; Πως είναι ένα brewday σας;

Πέτρος, Πάνος – Ασχολούμαστε ενεργά και σίγουρα το homebrewing βοηθάει στο να καταλαβαίνουμε καλύτερα μια μπίρα μέσω της γνώσης που έχουμε πάνω στα υλικά και τις διαδικασίες. Το brewday είναι… (γέλια). Είναι ανάλογα. Άλλη φορά ψήνουμε και χορεύουμε γύρω από την κατσαρόλα, άλλες φορές είμαστε σαν τους επιστήμονες στο εργαστήριο. Ανάλογα τη διάθεση και την παρέα.

ΔΛ – Πως βλέπετε την ελληνική σκηνή της μπίρας αυτή τη στιγμή; Θεωρείτε ότι θα μπορέσει ποτέ να εξελιχθεί στο βαθμό που είναι στο εξωτερικό; Επίσης θεωρείτε ότι ο Έλληνας καταναλωτής μπίρας έχει αυτό που λέμε “κουλτούρα” στη μπίρα όπως συμβαίνει στο εξωτερικό;

Πέτρος – Είμαστε πίσω συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως λόγω της γεωγραφικής θέσης μας. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τη μπύρα αυτό προσπαθούμε και προωθούμε. Και πίστεψέ μας, τα πράγματα προχωράνε, αν και αργά. Κουλτούρα δεν έχουμε στη μπύρα, έχουμε στο κρασί, το τσίπουρο, το ούζο. Η craft μπύρα είναι κάτι νέο εδώ οπότε θα αποκτήσουμε κουλτούρα σε βάθος χρόνου.

ΔΛ – Ποιο είναι το αγαπημένο στυλ μπίρας για τον Πέτρο και ποιο για τον Πάνο; Συνήθως συμφωνείτε γευσιγνωστικά;

Πέτρος – Stout, σε κάθε εκδοχή της. Συμφωνούμε αν και ο Πάνος λόγω της αποχής του από το κάπνισμα (ούτε γώ πια καπνίζω) πιάνει πράγματα που εγώ δε μπορώ. Οι γεύσεις και τα αρώματα είναι μεν υποκειμενικά αλλά σίγουρα όλα τα είδη έχουν κάποια στάνταρ χαρακτηριστικά.

ΔΛ – Ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη που συχνάζετε; Βγαίνετε μόνο για μπίρες ή τις συνδυάζετε και με φαγητό; Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνδυασμός μπίρας και φαγητού;

Πέτρος, Πάνος – Local. Συνήθως δεν τρώμε μαζί με τη μπύρα για να μη μπερδεύουμε τις γεύσεις αν και ένα burger με μια pale ale ταιριάζουν τέλεια!

Τον Πάνο και τον Πέτρο θα τους έχουμε κοντά μας στην εκδήλωση “Porter vs Stout & Food Pairing” στις 15 Δεκεμβρίου στο Abbey Beer Diner και θα μας παρουσιάσουν γευσιγνωστικά μια μπίρα έκπληξη.

Links:
• https://beersngames.wordpress.com/category/beer/
• https://www.youtube.com/user/beersxgames

και για τo event Porter vs Stout @Abbey Beer Diner στις 15 Δεκεμβρίου:
• https://www.geniusingastronomy.gr/el/ekdiloseis/porter-vs-stout.html
• https://beersngames.wordpress.com/2014/12/01/abbey-genius-gastronomy-porter-stout-pairing-tasting-event/