ΚΙΝΑ: Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ?

Αν μιλήσουμε σε κάποιον οινόφιλο για κρασί από την Κίνα θα του φανεί ως ανέκδοτο, έλα όμως που η χώρα έχει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες οινικές ιστορίες να μας διηγηθεί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η Κίνα ή η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας όπως είναι το επίσημο όνομα της είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας όπου έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1949 και είναι η χώρα με τον περισσότερο πληθυσμό στον κόσμο.

Έχει πρωτεύουσα το Πεκίνο και είναι η 4η μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη και συνορεύει με 14 κράτη.

Στην οινική σκηνή αυτό που ξέρουμε είναι πως στην αρχαία Κίνα το κρασί ήταν γνωστό μόνο στις τάξεις των ευγενών και των αυτοκρατόρων. Ακόμα και σήμερα το κρασί θεωρείτο ένα εκλεπτυσμένο προϊόν όπου δεν καταναλώνεται από τις χαμηλές τάξεις.

Επίσης φημολογείται πως την άμπελο την έφεραν στην Κίνα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Xinjiang οι αρχαίοι Έλληνες μαζί με τις οινοποιητικές μεθόδους της εποχής. Ακόμα ο Μάρκο Πόλο έγραψε για τους αμπελώνες τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Στην σύγχρονη εποχή και συγκεκριμένα το 1892 δημιουργήθηκε το Changyu Pioneer Wine στην Yantai όπου είναι το 1ο οινοποιείο της χώρας. Χρονιά σταθμός αφού ασχολήθηκε αρκετά με την παραγωγή ποιοτικού οίνου και εισήγαγε περισσότερες από εκατό τύπου Vinifera ποικιλίες από την Ευρώπη. Παρόλο αυτά η Κίνα άρχισε να αναπτύσσεται οινικά από το 1980 κι έπειτα όπου είδαμε και το 1ο εμφιαλωμένο κρασί.

Σήμερα βλέπουμε 26 οινοπαραγωγικές περιοχές με τις 12 από αυτές να είναι οι πιο σημαντικές. Επίσημη οινική νομοθεσία δεν υπάρχει στην χώρα αλλά βλέπουμε επιρροές από την Γαλλία και συγκεκριμένα από την περιοχή του Bordeaux μίας και βλέπουμε πολλές ξένες επενδύσεις να έρχονται από εκεί.

Οι 12 πιο σημαντικές περιοχές όπως βλέπουμε και στον χάρτη είναι η Xinjiang, Gansu, Ningxia, Shaanxi, Shanxi, Yunnan, Hebei, Beijing, Tianjin, Shandong, Liaoning, Jilin.

Η Κίνα είναι η 2η χώρα σε φυτεύσεις αμπέλου μετά την Ισπανία και είναι χώρα όπου η παραγωγή βασίζεται στο κόκκινο κρασί κι έτσι το 80% των φυτεύσεων βασίζονται εκεί.

Να σημειωθεί πως μόλις το 10% των σταφυλιών καταλήγει σε ποιοτικό κρασί και πως παρόλο αυτά η χώρα είναι η Νο 1 καταναλώτρια χώρα κόκκινου κρασιού και fine wines με το Πεκίνο να αφήνει 2η τη Νέα Υόρκη και 3ο το Λονδίνο.

Η χώρα πέρα από τα ερυθρά κρασιά φημίζεται και για καλής ποιότητας ice wine.

Βασικές ερυθρές ποικιλίες της χώρας είναι οι ποικιλίες του Bordeaux όπως το Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc με το Pinot Noir & Shiraz να μας δίνουν επίσης ενδιαφέροντα δείγματα. Ως κινέζικες ποικιλίες βλέπουμε Cabernet Gernischt (που για πολλούς θεωρείται πως είναι η ποικιλία Carmenere που βλέπουμε στη Χιλή) & Marselan.

Ως βασικές λευκές ποικιλίες βλέπουμε το Italian Riesling, Chardonnay, Sauvignon blanc, Petit Manseng, Muscat & Chenin Blanc.

Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να αναφέρουμε πως κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας οινικής σκηνής και πιο συγκεκριμένα η LVMH έχει επενδύσει στις περιοχές της Ningxia και της Yunnan. O κολοσσός στην βιομηχανία του κρασιού και των αποσταγμάτων Pernord Ricard στην περιοχή της Ningxia.

O γνωστός οίκος του Cognac Remy Martin έχει δημιουργήσει το οινοποιείο Dynasty Fine Wines στην περιοχή Tianjin στην Βορειοανατολική Κίνα.

H γνωστή οικογένεια των Rothschild είναι ιδιοκτήτης του Domaine De Penglai Winery στην Shandong.

Πέρα από πολλούς άλλους ακόμα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε βλέπουμε και τον δικό μας Μιχάλη Μπουτάρη στο οινοποιείο Xigu Moen στην περιοχή του Gansu όπου φτιάχνει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Pinot Noir της χώρας.

Μήπως τελικά θα έπρεπε να ενδιαφερθούμε περισσότερο με τα κρασιά της Κίνας;

Σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν στην Ευρωπαϊκή αγορά με εξαίρεση κάποια σημεία στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου βλέπουμε και κάποια κρασιά της χώρας να φιγουράρουν σε λίστες εστιατορίων, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η Κίνα έχει πάρα πολύ μέλλον μπροστά της και σίγουρα θα μιλάμε οινικά για αυτήν τα επόμενα χρόνια.

Γεώργιος Ζερβογιάννης ,

Οινοχόος