Heffenista’s revenge

Είναι φανερό πως η τάση στην αγορά της μπίρας φέτος είναι η Hefe- Weissbier και οι οπαδοί του εν λόγω στυλ έχουν ένα παραπάνω λόγο να είναι χαρούμενοι.
Αλήθεια όμως τι είναι η weiss;

Η weiss είναι ένα στυλ μπίρας που περιέχει τουλάχιστον 50% ποσοστό βύνης σιταριού στην συνταγή της δίνοντας βελούδινη υφή και θολερότητα. Επίσης τα στελέχη μαγιάς που χρησιμοποιούνται δίνουν αρωματικούς εστέρες. Ο πιο γνωστός εστέρας στις weiss είναι o ισοαμυλικός αιθυλεστέρας που προσδίδει το άρωμα της μπανάνας. Ένα μικρό ποσοστό της μαγιάς εμφιαλώνεται μαζί με την μπίρα και στη συνέχεια υφίσταται κροκίδωση γεμίζοντας τον πάτο του μπουκαλιού.
Τα χαρακτηριστικά αρώματα που περιμένουμε στις μπίρες weiss είναι τα εστερικά φρουτώδη αρώματα καθώς και τα αρώματα μπαχαρικών.
Οι weiss ταιριάζουν με ψητά κρέατα στη σχάρα (BBQ), με καυτερά μεξικάνικα φαγητά ισορροπώντας το αίσθημα καύσου καθώς και με ταϊλανδέζικο φαγητό pad thai στο οποίο συμπληρώνει τις γεύσεις του πιάτου.
Στην ελληνική αγορά της μπίρας η Βεργίνα ήταν η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε την Ελληνική weiss στην αγορά. Άρεσε, συνεχίζει να αρέσει και είναι ένας κωδικός μπίρας ο οποίος το τελευταίο διάστημα γίνεται δημοφιλής προς ζυθοποίηση από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου. Φέτος ακολούθησε η Fix και η Alfa της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας βγάζοντας στην αγορά την δική τους εκδοχή πάνω στο στυλ της Hefeweizen.
Εκτός όμως από τις ελληνικές υπάρχουν και μπίρες εισαγωγής κυρίως από Γερμανία στην αγορά, οπότε ο καταναλωτής έχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων weiss να επιλέξει. Και αυτό είναι το καλό της υπόθεσης!
Ας δούμε γευσιγνωστικά μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές εκπροσώπους της μπίρας weiss που κυκλοφορούν στην αγορά και μπορεί ο οποιοσδήποτε να τις βρει εύκολα για να δοκιμάσει, αν δεν το έχει κάνει ήδη!

Vergina Weiss 5.4%ABV
Όπως είπαμε είναι η πρώτη weiss ελληνικής παραγωγής που λανσαρίστηκε στην αγορά.
Στο ποτήρι μας «πέφτει» θολή χρυσαφένια με καλό αφρισμό, ο οποίος μένει στο ποτήρι και κυλάει αργά όσο πίνουμε τις πρώτες γουλιές.
Φέρνοντας το ποτήρι στη μύτη, μας έρχονται αρώματα από γαρύφαλλο (καρφάκι που μπαίνει στο μπακλαβά), ώριμου ροδάκινου και φυσικά μπανάνας.
Στο στόμα έχει μέτριο βελούδινο σώμα με γεύση παρόμοια με τα αρώματα μύτης,
Η επίγευση είναι μέτρια προς έντονη και έχει και κάποια οξύτητα λόγω της μαγιάς.

Fix Royale 5.4% ABV
Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία μπήκε φέτος και αυτή στην αγορά της weiss με την fix royale που την παρουσίασε πρώτη φορά στην έκθεση HO.RE.CA.
Στο ποτήρι μας το χρώμα της είναι θολό χρυσαφένιο.
Στη μύτη κυριαρχούν τα μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο και κανέλα(ξυλάκι) και μια ελαφριά πινελιά από μπανάνα.
Στο στόμα έχει μέτριο σώμα και κυριαρχεί η γεύση του γαρύφαλλου και της μαγιάς καθώς και έχει ίχνη από ψωμάκι τύπου brioche στο background. Η επίγευση είναι μαγιάς και είναι μικρή μιας και εξαφανίζεται αφού καταπιούμε την γουλιά.

Alfa Weiss 5 % ABV
Στο χορό της weiss αποφάσισε να μπει και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με την Alfa Weiss.
Το χρώμα της είναι το τυπικό θολό χρυσαφένιο που συναντάμε σε αυτό το στυλ.
Στη μύτη η μπίρα βγάζει αρώματα μπανάνας και τσιχλόφουσκας.
Το σώμα της είναι ελαφρύ προς μέτριο και στο στόμα έχει γεύση μπανάνας και πιπεριάς.
Η επίγευση είναι μέτρια, ισορροπημένη προς πικρή.
Λέγοντας πικρή εννοώ ότι δεν είναι τόσο γλυκιά όσο σε άλλες weiss και αισθάνεσαι ένα ίχνος λυκίσκου.

Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb 5.5% ABV
H paulaner είναι μία μπίρα που υπάρχει χρόνια στην ελληνική αγορά.
Το χρώμα της είναι θολό κεχριμπαρένιο κάνοντας αρκετό αφρό στο ποτήρι.
Τα αρώματα που μας έρχονται στη μύτη είναι βυνώδη, μαγιάς και ψωμιού.
Το σώμα της είναι μέτριο και κυριαρχεί η βυνώδης γεύση καθώς και της μπανάνας.
Η επίγευση δεν είναι έντονη και αφήνει τη γεύση της μαγιάς στο στόμα.

Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrüb 5% ABV
H Franziskaner είναι μία Γερμανική hefeweizen, η οποία έχει και αυτή το τυπικό θολό χρυσαφένιο χρώμα στο ποτήρι.
Στη μύτη αναδίδονται αρώματα τσιχλόφουσκας, πιπεριάς, μπανάνας και γλυκών μπαχαρικών.
Στο στόμα έχει μέτριο σώμα και η πρώτη γεύση που μας έρχεται είναι καραμέλας και κατόπιν μπανάνας και τσιχλόφουσκας. Η ενανθράκωση της μπίρας είναι αρκετή και τσιμπάει τη γλώσσα στεγνώνοντας το στόμα.
Η επίγευση είναι μικρή και η γεύση που μένει είναι αυτή της πράσινης πιπεριάς.

Erdinger Weissbräu 5.3% ABV
H Erdinger είναι νομίζω η πιο γνωστή στο κοινό μπίρα weiss από αυτές που εισάγονται στην Ελλάδα. Ας την εξετάσουμε γευσιγνωστικά να δούμε πως είναι.
Το θολό χρυσαφένιο χρώμα της, είναι το χαρακτηριστικό των weiss.
Αρωματικά βρίσκεται προς τα βυνώδη αρώματα δημητριακών με ίχνη μελιού και μπαχαρικών.
Σώμα έχει μέτριο και βγάζει έντονα γεύση ψωμιού, λίγη οξύτητα λόγω της μαγιάς και ίχνη πιπεριάς. Τις ίδιες γεύσεις βγάζει και στην επίγευση η οποία είναι ξηρή και θυμίζει lager.

Weihenstephaner Hefe-Weissbier 5.4% ABV
Η Weihenstephaner είναι μια σταρένια μπίρα που φτιάχνεται σε ένα ζυθοποιείο που ξεκίνησε να παράγει μπίρα το 1040 στη Βαυαρία. Καταλαβαίνουμε ότι με τέτοια ιστορία ετών ζυθοποίησης, οι περισσότερες μαγιές που χρησιμοποιούνται στις weiss έχουν την καταγωγή τους, στα μητρικής γενεάς στελέχη μαγιάς της Weihenstephan.
Γευσιγνωστικά και αρχίζοντας από το χρώμα, η μπίρα σημαία της Weihenstephan, η Hefe-weissbier είναι θολή χρυσαφένια με λευκό αφρό που μένει στο ποτήρι.
Στη μύτη μας έρχονται όλα τα χαρακτηριστικά αρώματα όπως το γαρύφαλλο(καρφάκι), μπανάνα, γλυκά μπαχαρικά, μπριός και πιπεριά,
Στο στόμα έχει γεμάτο σώμα με έντονο και βελούδινο mouthfeel. Οι γεύσεις είναι ποικίλες και ξεκινάνε από μπριός, γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο καταλήγοντας σε πιπεριά και μπανάνα. Το καλό στην γεύση αυτής της μπίρας εκτός από την έντονη επίγευση διαρκείας είναι ότι συνυπάρχουν όλες αυτές οι γεύσεις χωρίς να καπελώνει η μία γεύση την άλλη.

Schöfferhofer Grapefruit 2.5% ABV
Πρόκειται για ένα blend σταρένιας μπίρας weiss και χυμού grapefruit σε αναλογία 50:50, το οποίο είναι εξαιρετικά δροσιστικό και ξεδιψαστικό τις μέρες που έχει ζέστη, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
Το χρώμα της Schöfferhofer είναι πορτοκαλί στο ποτήρι, με λευκό αφρό.
Στη μύτη κυριαρχεί το άρωμα του γκρέιπφρουτ.
Έχει μέτριο σώμα και στο στόμα ανακατεύονται οι γεύσεις του γκρέιπφρουτ με τις γεύσεις της weiss όπως είναι η μπανάνα, το γαρύφαλλο και οι βυνώδεις γεύσεις δημιουργώντας ένα ξεδιψαστικό και ισορροπημένο ποτό.
Η επίγευση είναι φυσικά γκρέιπφρουτ.

*Στη Genius in Gastronomy στο πρόγραμμα σπουδών Beer Sommelier έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε και να μάθετε σε πιο εκτενή μορφή για αυτό το στυλ μπύρας.