Εορταστικές προτάσεις από Expert Sommeliers!

Οι φετινές γιορτές είναι διαφορετικές!

Για κάποιους δυσκολότερες σε σχέση με άλλους.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν, ακόμη περισσότερο, χρειαζόμαστε αφορμές χαράς, αγάπης και απόλαυσης.

Το γιορτινό τραπέζι με αγαπημένους θα περιοριστεί σε αριθμό, αλλά όχι σε αγάπη και απόλαυση και το κρασί θα πάρει μια κυρίαρχη θέση σε αυτό (με μέτρο), προσφέροντας διάθεση και όμορφους συνδυασμούς που αξίζει να θυμόμαστε!

6 Sommeliers του Wine & Sommelier Expert Course απ’ όλη την Ελλάδα, δίνουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τις προτάσεις τους για το γιορτινό τραπέζι!!!!

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2021!

Γιώργος Λούκας

 

By Χρήστος Πάντος- Sommelier/F&B Trainee at Ostria Resort & Spa

Ορεκτικά: Πράσινη σαλάτα με ρόδι , Ντολμαδάκια και διάφορες πίτες (χορτόπιτα, πρασόπιτα) και Καναπεδάκια (Τυριού, σολομού).

  • Κτήμα Τσέλεπου «Amalia Brut»

Δροσερή και φινετσάτη φυσαλίδα με έντονη αίσθηση της ζύμης στην μύτη.

Εξαιρετική επιλογή για παρασκευές με ζύμη όπως πίτες και διάφορα καναπεδάκια είτε με Τυρί ή Σολομό.

  • Μπουσινάκης «Μοσχοφίλερο» (2019)

Ζουμερό και φρουτώδες κρασί με έντονη οξύτητα.

Ιδανική επιλογή για απεριτίφ αλλά και σε ελαφριά πιάτα χωρίς μεγάλες λιπαρότητες.

Κυρίως Πιάτο 1: Γαλοπούλα στο φούρνο ή Γουρουνόπουλα ψητή.

  • Κτήμα Γεροβασιλείου Viongier (2018)

Ισορροπημένη οξύτητα, πλούσιο σώμα και νότες ξύλου από το πέρασμα βαρελιού.

Το γεμάτο σώμα και η δομή του κρασιού θα μπορέσει άνετα να συνδυαστεί με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των πιάτων μας (λιπαρότητα, οξύτητα).

Κυρίως Πιάτο 2: Γαλοπούλα γεμιστή (Κάστανα, ρύζι, φρούτα) ή Χοιρινό με δαμάσκηνα

  • Κτήμα Ζαφειράκης Λημνιώνα (2016)

Βελούδινες τανίνες με φρουτώδη επίγευση ,δομημένο με μέτριο σώμα.

Ο φρουτώδης χαρακτήρας και η ισορροπημένη οξύτητα θα μπορέσουν να σταθούν δίπλα στις επιλογές μας.

Κυρίως Πιάτο 3: Μοσχάρι κοκκινιστό με αποξηραμένα βότανα

  • Αμπελώνες Θυμιόπουλου Αυτόριζο (2017)

Βελούδινες καλοδουλεμένες τανίνες, έντονη οξύτητα και πολυπλοκότητα στην δομή́ του.

Η έντονη οξύτητα, η ντοματένια αίσθηση, τα κόκκινα φρούτα αλλά́ και τα αρώματα δεντρολίβανου και άλλων ανθικών θα ταιριάξουν άψογα με την λιπαρότητα του μοσχαριού αλλά και την σάλτσα ντομάτας με αποξηραμένα βότανα .

Επιδόρπιο: Σοκολατόπιτα ή Κορμός Σοκολάτα η Καρυδόπιτα

  • Τσίπουρο Dark Cave 5Υ

Απόσταγμα με παραμονή σε βαρέλια Vinsanto για πέντε χρόνια.

Ρωμαλέο σε σώμα και μαλακό τελείωμα για απόσταγμα.

Το πλούσιο σώμα και η πολυπλοκότητα του θα ισορροπήσει πολύ όμορφα με την γλυκά τον επιδορπίων μας.

By Στέλλα Αστυρακάκη- Certified Sommelier/Wine Marketeer

Αναζητάτε την πολυπόθητη «ελευθερία» στη ζωή σας, αλλά λόγω καραντίνας δεν μπορείτε να κουνήσετε ρούπι;

Μέσα από οίνους εκλεκτούς και.. «ψαγμένους» , σας «βολτάρουμε» μέχρι την Κρήτη!

Tip Ταξιδιού: Κλείστε μάτια σε κάθε σας γουλιά!

Για τα «παιδιά των λουλουδιών»

  • Ανθόκηπος 2019, Αμαργιωτάκης , Μοσχάτο Σπίνας

Αν αναζητάτε στο ποτήρι σας, «καλοκαιρινές διακοπές για πάντα» με ευωδιαστές και γιασεμένιες νύχτες, τραγανές «επάλξεις» στον ουρανίσκο, αγκαλιά με ένα μπουκέτο από φύλλα λεμονιάς , αυτό είναι το κρασί σας.

PS: Απεριτίφ ή κρασί «καλωσορίσματος» για τις πράσινες λιχουδιές στο γιορτινό σας τραπέζι. Vegetarian friendly!

Για τους «Αμ.. από μικρή μ αρέσει το βιτάμ» ή τους «Βούτυρα.. Βούτυρα.. Βούτυρα Παντού!»

  • Impetus Λευκό 2019, Τιτάκης , Βιδιανό- Μαλβαζία

Ο βαρελάτος χαρακτήρας και πλούσιος όγκος του κρασιού, σας θυμίζει το «βούτυρο στο ψωμί σας». Το Βιδιανό κάνει «ώριμα πυρηνόκαρπα» θαύματα, κλεισμένο σε δρύινους «τοίχους» για 5 μήνες. Άσε που, αν το παντρέψεις με την Malvasia di Candia Aromatica, «αναζητά το ταίρι του» σε πιάτο λιπαρό και βοτανικό με λευκό κρεατάκι για πρωταγωνιστή, όπως το φρικασέ ή την μαγειρίτσα.

P.S: Βραβευμένο κρασί του #InternationalWineChallenge2020 και όχι μόνο!

Για τους «Έναν φρέντο καπουτσίνο γλυκό παρακαλώ. Α! Βάλτε και σαντιγί! Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και σιρόπι από… τη μάνα μου και τον πατέρα μου! Θένκ γιου!»

  • Archos Rose 2019, Παρασκευάς , Λιάτικο-Μοσχάτο

Δεν σας αρέσει να «γεύεστε πίκρες και οξύτητες» και κυρίως dry style κρασιά. Θέλετε έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, φράουλας να ζαλίσουν την μύτη σας και μια γλύκα στο στόμα. Το κρασί αυτό είναι το δικό σας νέκταρ. Μπορείτε να το πιείτε μόνο του ή και μόνοι σας , και θα νιώσετε «γιορτή»! Θα αναπολήσετε το πρώτο σας φιλί με τον καλό ή την καλή σας κάτω από τον αστερένιο ουρανό.

P.S: Δοκιμάστε το με αλμυρά, παστά αλλαντικά ή και με αποξηραμένες φράουλες.

Για τους «Αν δεν είναι Bio και Τerroir – driven κρασί , εν το θέλω»

  • Μαντηλάρι 2015, Gavalas Crete Wines

Αν σας αρέσουν τα ελαφριά, μέτριας έντασης αρώματα από bitter σοκολάτα, μαύρα ώριμα μούρα, όχι τόσο τανικά κρασιά, με δροσερή οξύτητα , διαβάζετε το σωστό σημείο αυτού του άρθρου. Το Μαντηλάρι αυτό, δεξαμενάτο, με 14% vol, το οποίο έχει παλαιώσει στην φιάλη για 4 συναπτά έτη. Η γλύκα του αλκοόλ, τι όμορφα που θα ταιριάξει με τα γλυκά και καραμελωμένα κρεμμύδια του στιφάδου! Κι αυτά τα γλυκά μπαχάρια του, θα εναρμονιστούν με τον μπαχαρένιο χαρακτήρα του κρασιού.

P.S: Vegan της καρδιάς μας, απολαύστε το με στιφάδο μανιταριών. Του ονείρου!

Για τους «Εγώ, αυτή και τα μυστήρια»

  • Barbatus 2012, Strataridakis Bros, Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah

Αν σας αρέσει η «περιπέτεια» σε κάθε σας.. γουλιά, λατρεύετε κέδρο και μαύρα πιπέρια, ενώ αδημονείτε για βελούδινες τανίνες στο στόμα, κοντοσταθείτε εδώ! Ενδείκνυται για λάτρεις του Γαλλικού οινικού γίγνεσθαι, ταιριάζει με medium rare μοσχαρίσιες, σταβλίσιες και πιπεράτες sauce on the side.

P.S: To 2012 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τα αμπέλια της Κρήτης!

By Θωμάς Δούρβας- Sommelier, owner LTE-Live The Experience

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν και όλοι ενδόμυχα ευχόμαστε άλλες τέτοιες γιορτές να μην μας «βρουν». Αφού λοιπόν τα αγαπημένα μας εστιατόρια και Wine bars είναι κλειστά ας πάρουμε ιδέες από κάποιες ετικέτες κρασιών, ώστε να κάνουμε τις φετινές μας γιορτές πιο ενδιαφέρουσες.

  • Μια από τις καλύτερες εκφράσεις αφρώδους οίνου, οινοποιημένου με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας αποτελεί το Karanikas Cuvee Prestige. Στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, στο οροπέδιο του Αμύνταιου, βρίσκεται το Κτήμα Καρανίκα το οποίο παράγει υψηλής ποιότητας κρασιά σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Το Cuvee Prestige αποτελεί blend Ασύρτικο 70% και Ξινόμαυρο 30%. Εξαιρετικά κομψό με μέτριο σώμα, αλλά πλούσια αρώματα και γεύση εσπεριδοειδών, χαμομηλιού, ζυμών και μια οξύτητα αναζωογονητική.
  • Με το επόμενο κρασί κάνουμε μια δροσιστική μετάβαση, αφού το Πλυτό 2019 του Λυραράκη έχει έντονα φρουτώδη αρώματα, παιχνιδιάρικη οξύτητα και πολύπλοκα νόστιμο στόμα. Εξαιρετική δουλειά από την οικογένεια Λυραράκη, αφού διέσωσαν αυτή τη σπάνια αυτόχθονη ποικιλία της Κρήτης.
  • Από το ιστορικό Klein Constantia της Νοτίου Αφρικής το Metis 2017 μας δείχνει την πραγματική έκφραση του terroir της Constantia. Η γεμάτη από φρέσκα εσπεριδοειδή και ανθικά αρώματα μύτη, σε συνδυασμό με το πιπεράτο και mineral στόμα με την τραγανή οξύτητα κάνουν αυτό το Sauvignon Blanc εξαιρετικό δείγμα της συνεργασίας του Sancerre με τη Νότιο Αφρική.
  • Από το εορταστικό τραπέζι δεν μπορεί να λείπει ο μεγαλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό. Το Σαντορίνη Μικρά Θήρα 2018 λοιπόν από τη Θηρασιά είναι απαλό λεμονί με αρώματα λεμονιού, ροδάκινου, ξηρών καρπών και έντονης ορυκτότητας και στόμα με ισορροπημένη οξύτητα, flavours πυρηνόκαρπων και λειωμένων πετρωμάτων.
  • Στην περιοχή της Κοζάνης φύεται μια τοπική ποικιλία, το «βουλγάρικο Πελεκάνου», την οποία το Οινοποιείο Μπελίδη με ρίζες από την Πόλη, την εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο, μέσα από μια ροζέ οινοποίηση. Το χρώμα του είναι ερυθρωπό, η μύτη, που θυμίζει «Προβηγκία», είναι ανθική, με κόκκινα μικρά φρούτα και το στόμα έχει τα ίδια flavours, με μέτρια οξύτητα και βουτυράτο σώμα.
  • Ένα «νεοκοσμίτικο» κρασί γεννήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης από το οινοποιείο Καμκούτη από μια γηγενή ποικιλία της περιοχής τον Τσαπουρνάκο, μακρινό συγγενή του Cabernet Franc για κάποιους. Ο Τσαπουρνάκος 2018 έχει ρουμπινί χρώμα, με αρώματα μικρών κόκκινων και μαύρων φρούτων, βανίλιας και σοκολάτας. Στο στόμα έχουμε μέτριο σώμα με βελούδινες τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και μπαχαρένια μακρά επίγευση.
  • Ο έτερος ερυθρός πρεσβευτής της χώρας μας, το Ξινόμαυρο εκφράζεται εξαιρετικά στο blend της Ραψάνης, με το Κρασάτο και το Σταυρωτό να το τιθασεύουν. Η Ραψάνη “old vines” 2017 του Οινοποιείου Ντούγκου είναι ένα πληθωρικό κρασί, με πορφυρό χρώμα, αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, βανίλιας και πιπεριών. Στο στόμα είναι κομψό, ζουμερό με σφιχτές τανίνες και τονισμένη οξύτητα.
  • Στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι δεν μπορεί να μην συμπληρώνει το κυρίως πιάτο ένα πληθωρικό Bordeaux από την αριστερή όχθη και συγκεκριμένα από το Margaux. To Château d’Issan 2013 είναι ένα αριστοκρατικό Bordeaux blend από 2/3 περίπου Cabernet Sauvignon και 1/3 Merlot. Βαθύ ρουμπινί με αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, νότες βανίλιας και δέρματος, βελούδινες τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και κασμιρένιο σώμα, είναι ένα κρασί για τέτοιου είδους περιστάσεις.
  • Το δείπνο έρχεται να κλείσει το Ωμέγα Ξινόμαυρο 2007 του Κτήματος Άλφα. Το συναρπαστικό αυτό κρασί δεν παράγεται κάθε χρόνο. Με αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, γλυκόριζας, γλυκών μπαχαρικών και ζουμερό στόμα με τονισμένη οξύτητα και άριστη ισορροπία, το κρασί αυτό πραγματικά σε γοητεύει.

By Γιώργος Παπαδόπουλος – Wine Consultant / Head Sommelier Marrone Θεσσαλονίκη

  • Ξεκινάμε με ένα Negroni ως aperitif , συστατικά 25 ml London Dry Gin , 25 ml Sweet Vermouth και 25 ml Campari , ice cube και φλούδα πορτοκάλι στο σερβίρισμα ή με ένα ποτήρι σαμπάνια Deutz “Brut Classic” ‘NV’ με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων , έντονο αυτολυτικό προφίλ και μια συνεχόμενη – ακούραστη φυσσαλίδα!

Στο τραπέζι δοκιμάζουμε …

  • Βόρειο Ροδανό και Paul Jaboulet , Condrieu – Viognier , Les Cassines με βελουτέ κολοκύθας και bacon , η κρεμώδες υφή δένει με αυτή του κρασιού ,ωστόσο το καπνιστό προφίλ ταιριάζει με αυτό του αλλαντικού ενώ η οξύτητα διασπά την λιπαρότητα του εδέσματος .
  • Στη συνέχεια Νέα Ζηλανδία , Martinborough , Craggy Range – Te Muna , Sauvignon blanc με σαλάτα σπανάκι , κουκουνάρι , λιωμένη παρμεζάνα , ρόδι και εσπεριδοειδή , το έντονο φρουτώδες προφίλ εδώ ταιριάζει με το κηπευτικό στοιχείο του πιάτου ,ενώ η οξύτητα με το τραγανό κουκουνάρι αλλά και με την γλυκύτητα-αλμύρα της παρμεζάνας.
  • Συνεχίζουμε στην Καλιφόρνια με Wente Vineyards – Βeyer Ranch , Zinfandel γαλοπούλα καπνιστή , κάστανο και σως κόκκινου κρασιού , τα καπνιστά – φρουτώδη αρώματα ταιριάζουν με αυτά του κρέατος όπως και η γλυκύτητα του πιάτου με την αλκοόλη του κρασιού .
  • Στο τέλος Ιταλία και Donnafugata “Ben Rye” Passito di Pantelleria , (Muscat of Alexandreia) ή Zibibo από Sicily με πλατό τυριών roquefort , chèvre και παρμεζάνα εδώ η γλυκύτητα του κρασιού έρχεται σε ωραία αντίθεση με την αλμύρα , ωστόσο έχει διπλό ρόλο αφού λειτουργεί σαν chutney δίπλα στα τυριά συμπληρωματικά .

By Χριστίνα Ανδρεά- Sommelier – Restaurant Manager Bluefish Athens

Φορέστε τα γιορτινά σας και απολαύστε μοναδικές στιγμές στο εορταστικό τραπέζι με κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, από τα ηλιόλουστα νησιά μέχρι τις δροσερές πλαγιές των βουνών.

  • Ξεκινήστε με φυσαλίδες κομψές, διαφορετικές, “Chimera” Oinovation Cair, με άρωμα σαφράν, ικανές να σας κρατήσουν συντρόφια και στις πρώτες λιχουδιές.
  • Αν επιθυμείτε ροζ χρώμα με αρώματα λουλουδιών και δροσερή οξύτητα, το “Petite Fleur” Parparoussis όχι μόνο θα σας καλωσορίσει αλλά θα αρέσει και στις σαλάτες σας.
  • Τα κρεμώδη πιάτα των πουλερικών δεν θα αντισταθούν στο στιβαρό, βουτυράτο “Chateau Le Grand Blanc” Porto Carras.
  • Θέλετε ένα διάλειμμα με παλαιωμένα τυριά και αποξηραμένα φρούτα; Το γήινο, πολύπλοκο “Orange Wine’’ Anatolikos Vineyards είναι η επιλογή σας, αφήστε που θα αντέξει και το χοιρινό με άγρια μανιτάρια.
  • Βγαίνει το μοσχαράκι, το φινετσάτο, ζουμερό “Le sang de la Pierre” Aivalis Winery ή ο πυκνός, βοτανικός χαρακτήρας του “Mavro” Petrakopoulos κάθονται στο τραπέζι, ενώ το θερμό, ρουμπινί “Vasilio Grande Reserve” Estate Constantin Gofas με το “Paliokalias” Dalamara ετοιμάζονται στην καράφα για το βασιλικό κυνήγι.
  • Τέλος, η εκ φύσεως γλυκιά “Emilia” Silva Daskalaki θα σας καληνυχτίσει.

Χρόνια Πολλά!

By Εύη Θεοδώρου- Sommelier στο Warehouse

Απόλαυση. Μια έννοια πολυμορφική. Και όσο προβληματίζεστε η έχετε καταλήξει για την πρώτη στη λίστα σας απόλαυση, ας μιλήσουμε για τη δική μου. Αν δεν το έχετε ακόμη προσέξει, θα σας φανεί αστείο, πόσο μεγάλη ευτυχία μπορεί να προκαλέσει η απόλαυση της γεύσης. Σκεφτείτε την αίσθηση της σαμπάνιας και την παιχνιδιάρικη της διάθεση. Απελευθερωμένες φυσαλίδες που σχηματίζουν ένα συνεχές κορδόνι και μια μυστική συνταγή είναι ικανά να διεγείρουν τις αισθήσεις. Πως;

  • Με την AMOUR DE DEUTZ ROSE. Τόσο τα αρώματα των κόκκινων φρούτων όσο και της αυτόλυσης των ζυμών, η κρεμώδης υφή και η τραγανή της οξύτητα είναι ικανά να ευχαριστήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η φινετσάτη κυρία, αποτελούμενη από Pinot Noir και Chardonnay, αποτελεί στολίδι κομψότητας και κατέχει τέλεια τον τίτλο του prestige cuvee. Στο πλάι της ένα πατέ πουλερικών με μια σάλτσα αποξηραμένων κόκκινων φρούτων, με την ιδανική οξύτητα και λιπαρότητα, θα απογείωναν αυτή μας τη διάθεση.
  • Έχοντας αφήσει λοιπόν τη σαμπάνια να επιτελέσει το ρόλο της, ας ταξιδέψουμε σε έναν γειτονικό προορισμό, στο Jura και συγκεκριμένα στην περιοχή Arbois, όπου παράγεται το Vin Jaune. Το En Spois 2008, είναι ένα ξηρό, πλούσιο κρασί με οξειδωτικό χαρακτήρα και κυρίαρχα τόσο τα αρώματα των ξηρών καρπών όσο και αυτά των μανιταριών. Η ιδιαιτερότητα του βρίσκεται στη ζύμωση, όπου πραγματοποιείται κάτω από ένα πέπλο μυκήτων και είναι αυτή που το κάνει ξεχωριστό. Το ίδιο ξεχωριστή όμως είναι και η εμπειρία που μας προσφέρει αν συνδυαστεί με μια βελουτέ σούπα από γλυκοπατάτα, καρότο και πάστα τρούφας.
  • Λίγο πιο κάτω, στο Saint Julien, σε ένα ιστορικό terroir, “μεγαλώνει” ένα από τα σπουδαίο Bordeaux. Το Chateau Duluc 2003, είναι ένα κρασί με έντονο χαρακτήρα. Η ιστορία του ξεκινάει το 1990 και αποτελεί Cru Classe. Το βαθύ του χρώμα, η υψηλή του οξύτητα και τόσο τα αρώματα των μαύρων φρούτων όσο και αυτά της βανίλιας, του tobacco αλλά και των μανιταριών το καθιστούν τυπικό. Πρωταγωνιστές εδώ είναι το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Petit Verdot και το Cabernet Franc. Και για όποιον θέλει τον απόλυτο «γαστροοινικό» συνδυασμό ένα μοσχαρίσιο διάφραγμα μέτρια ψημένο και τοποθετημένο σε ξηρά μυρωδικά θα απογείωνε τις αισθήσεις του.
  • Έχοντας θέσει λοιπόν ψηλά τον πήχη της απόλαυσης και γυρνώντας στα ελληνικά πλέον πρότυπα, το Sole, ένα γλυκό και βελούδινο κρασί από το κτήμα της Βιβλίας Χώρας, με τροπικά αρώματα, επηρεασμένο από ευγενή σήψη και αποτελούμενο από Semillon και Gewürztraminer, έρχεται να ολοκληρώσει τη γευστική παλέτα συνοδευόμενο από μια crème brulee με σάλτσα passion fruit.