Seven Food Sins Gastropub!
Για τον όρο Gastropub στο λεξικό διαβάζουμε τα παρακάτω:
“Μπαρ και εστιατόριο που σερβίρει υψηλής ποιότητας φαγητό άλλα και μπίρα”.
Έτσι, μια Πέμπτη βράδυ, με το team του Beer Sommelier Course επισκεφτήκαμε το Seven Food Sins Gastropub στη Πλάκα, για να δούμε ιδίοις όμμασι (αλλά και γεύση) κατά ποσό πληροί επάξια τον παραπάνω ορισμό.
To Seven Food Sins στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτίριο, αρχιτεκτονικά το απολυτό του νεοκλασικισμού, στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας στην Πλάκα.
Άρχων της κουζίνας ο Τάσος Στεφάτος, ή αλλιώς, για τους μυημένους της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής, το “πρώτο βιολί” στην ορχήστρα του Έκτορα Μποτρίνι. Τα δύο μενού, ένα πιο light για την ημέρα και ένα πιο γαστρονομικό για το βράδυ, καθώς και η μεγάλη συλλογή από μπίρες από όλο τον κόσμο (πάνω από 60 εμφιαλωμένες και 8 draft) μας προϊδεάζουν ευχάριστα.
Μια Asahi έρχεται στο τραπέζι μας (γιαπωνέζικη premium pale lager) για «προθέρμανση», καθώς περιμέναμε ένα από τα πρώτα πιάτα μας, μύδια αχνιστά με αλμυρίκια.
Για το πιάτο αυτό σίγουρα χρειαζόμασταν την ξεδιψαστική πικράδα μιας IPA, χωρίς όμως υπερβολικές ακρότητες. Έτσι, η Easy IPA της Flying Dog φαινόταν ξεκάθαρη επιλογή, και όντως έδεσε απόλυτα.
Greek on Grill το όνομα της σαλάτας μας, μια δημιουργικά «πειραγμένη» χωριάτικη με μια απαλή σε υφή αλλά γεμάτη σε γεύση μους φέτας με ξύγαλο, περασμένα στο grill το αγγούρι και η πιπέρια, ντοματάκια, κρουτόν και καπαρόφυλλα.
Εδώ η συνοδεία ήταν μια ξεχωριστή pale ale από την Σαντορίνη, η Yellow Donkey, σχετικά ήπια ως προς στην πικράδα αλλά με τα πλούσια αρώματα που της χαρίζουν οι 3 ξεχωριστοί λυκίσκοι (Motueka από την Νέα Ζηλανδία, Cascade από το Oregon και Aurora από την Σλοβακία) .
Το τραπέζι γεμίζει καθώς έρχονται ο Crunchy Μουσακάς, μουσακάς «τυλιγμένος» σε γαλέτα και τηγανισμένος, περιχυμένος με αφράτη μπεσαμέλ με τυρί και συνοδεία από κύβους φέτας, ντοματίνια και baby ρόκα και το Μeat N’ Cheese, κεφτέδες με λιωμένο Cheddar και πιπεριές jalapenos, οι οποίες αν και δημιουργούν μια προσδοκία έντονης κάψας αποδείχτηκαν πιο ήπιες.
Εδώ η επιλογή της μπίρας που θα στεκόταν δίπλα σε αυτά τα πιάτα ήθελε λίγο παραπάνω σκέψη. Είπαμε όμως να ρισκάρουμε με μια μοναδική Tripel Abbey, την Tripel Karmeliet και δικαιωθήκαμε, μιας και η θερμή αυτή μπίρα με τα φρουτώδη και μπαχαρένια αρώματα της, τη γεμάτη πρωτεΐνη του σιταριού αλλά και τη κρεμώδη υφή της βρόμης, έρχεται σε αρμόνια τόσο με τον αλλιώτικο αλλά ομολογουμένως εξαιρετικό μουσακά όσο και με τους πικάντικους και γευστικούς κεφτέδες.
Καθώς βλέπω τα κυρίως πιάτα να πλησιάζουν, αρχίσω να πιστεύω ότι τα καλύτερα έπονται. Το Black Beef Burger, ένα burger με xαρουπόψωμο και μπιφτέκι από μοσχάρι Black Angus, είναι ίσως από τα καλύτερα που έχω φάει τελευταία. Για το πάντρεμα εδώ επιλέξαμε μια μοναστηριακή Trappist και συγκεκριμένα την La Trappe Dubbel. Ένα υψηλής ποιότητας μοσχαρίσιο κρέας, όπως το Black Angus που θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, σίγουρα θέλει μια γεμάτη σε σώμα και σε δύναμη μπίρα. Έτσι, δίπλα στην La Trappe Dubbel, μια μπίρα με ζεστό ρουμπινένιο κόκκινο χρώμα, αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και μπαχαρικών καθώς και θερμή (7%Vol) και υπόγλυκη γεύση, στάθηκε ο απόλυτος συνδυασμός της βραδιάς.
Το Air Sausage, 3 λουκάνικα – μοσχαρίσιο, κοτόπουλου και χοιρινό – κυριολεκτικά στον “αέρα” (κρεμασμένα σε μια μικρή σούβλα), συνοδευόμενα από πατάτες με chedar και ξινολάχανο, το απολαύσαμε πλάι σε τι άλλο από μια Βαυαρή, στην σκούρα της όμως εκδοχή, την Weihenstephaner Dunkel.
Στο τέλος της βραδιάς το αρχικό μας ερώτημα επανέρχεται και η απάντηση βγαίνει αβίαστα: το 7 Food Sins είναι σίγουρα μια υψηλού επιπέδου Gastropub, τόσο ως προς το μενού της, που αποπνέει την αύρα υψηλής γαστρονομικά κουζίνας, όσο και ως προς την πλήρη λίστα μπιρών που διαθέτει.