Χρήστος Σιώμος

Χρήστος Σιώμος

Μετά το Λύκειο, φοίτησε στο Studies of Business Science (SBS) College (με την υποστήριξη του State University of New York) και απέκτησε Certificate in Management. Αργότερα παρακολούθησε και αποφοίτησε από το Τμήμα Οινοχόων καθώς και από το Τμήμα Διαχείρισης Bar και Εστιατορίου του  Ι.Ε.Κ Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Σπουδών Le Monde.
Παρακολούθησε ακόμα σειρά σεμιναρίων που αφορούν το Bartending στο Bar Academy, το κρασί, τις μοριακές εφαρμογές στο μπαρ και το ουίσκι στη Genius in Gastronomy, το Barista στο Barista Academy και το Professional Award in Spirits στο W.S.E.T. (Wine & Spirit Education Trust).
Ορισμένα από τα επιπλέον σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει: “Strategic Planning” με εισηγητή τον Dr. Οικονόμου, “European Business Management” με εισηγητή τον Α. Αρβανιτάκη, Decision Making” με εισηγήτρια την Dr. l. Κοσμίδου, “World Wines” με εισηγητή τον κ. Νίκο Μάνεση, “High Dining” με εισηγητή τον Αλβέρτο Αρούχ (κριτικός εστιατορίων).
Το 2012 κατέκτησε την 3η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Έλληνα Οινοχόο.
Ξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρεία Κοκόσης ως Wine Cellar Manager. Για αρκετά χρόνια διατέλεσε Sommelier σε αναγνωρισμένα εστιατόρια (Ορίζοντες Λυκαβηττού, Φλοίσβος, Περιβόλι –Σαντορίνη) και ως Restaurant Manager και Sommelier στο Para Siempre Tapas Wine Bar.
Συνεργάστηκε επίσης με αρκετά Οινοποιεία και Επιχειρήσεις Κρασιού όπως η Γαία Οινοποιητική, Mediterra, Κτήμα Αργυρού, ΓΕΝΚΑ, ΜΠΟΥΤΑΡΗ ως Υπεύθυνος Πωλήσεων με καθήκοντα συμβούλου, παρουσιάσεις και οργάνωση εκδηλώσεων.
Το 2013 παρακολούθησε το Beer Sommelier Course στη Genius in Gastronomy όπου και έλαβε πιστοποίηση ως Beer Sommelier.

Απόστολος Πλαχούρας- Η νέα γενιά των σπουδαίων Ελλήνων sommelier!

Πρωινό μια Τρίτης του Οκτωβρίου, ραντεβού για καφέ και κουβέντα με τον Αποστόλη Πλαχούρα. Βέβαια στους απανταχού παροικούντες την Οινοχοϊκή Ιερουσαλήμ, το όνομα αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση άγνωστο, τουναντίον. Όμως δεν βλάπτει για τους μη μυημένους να δώσουμε κάποια στοιχεία.

Περισσότερα...

Sterling

Sterling: Ένας ιδιαίτερα αρωματικός λυκίσκος, ο οποίος αναπτύχθηκε το 1990 και κυκλοφόρησε το 1998. Αποτελεί διασταύρωση του Saaz με λυκίσκους όπως τον Cascade , λιγότερο  τον Brewers Gold Λυκίσκος, και ακόμα λιγότερο τον Early Green.

Περισσότερα...

Ένα διαζύγιο, η ιερά εξέταση, ο Σαίξπηρ και ... το Sherry

Ίσως ο παραπάνω τίτλος να δείχνει κάπως ευφάνταστος και σίγουρα προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το τι σχέση μπορεί να έχει ένα διαζύγιο, η ιερά εξέταση και ο Σαίξπηρ με το Sherry .Όμως ας τα δούμε πρώτα ένα ένα και ξεχωριστά, ξεκινώντας από το τελευταίο, το Sherry.

Περισσότερα...

Εδώ ο Πάπας εκεί ο Πάπας...η ιστορία του Châteauneuf-du-Pape

Ήταν ένα μάλλον ζεστό και υγρό καλοκαιρινό απόγευμα του Ιουλίου του 1305 όταν ο γάλλος Αρχιεπίσκοπος του Μπορντό (απο το 1297) Raymond Bertrand de Got πληροφορήθηκε ότι ήταν ο επόμενος πάπας (η εκλογή του είχε γίνει έναν μήνα πριν). Η στέψη, παρά την επιμονή του κονκλαβίου των καρδιναλίων να γίνει στη Ρώμη, έγινε τελικά στη Λυών στις 14 Ιουνίου του 1305 παρουσία του βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, και το όνομα αυτού Κλήμης ο 5ος (Clement V).

Περισσότερα...

Τι είναι ο Beer Sommelier?

Τι είναι ο Beer Sommelier; Πώς θα μπορούσε κάποιος αποφεύγοντας αποστειρωμένους ορισμούς, και γενικόλογες περιγραφές, να αποδώσει την υπόσταση, τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί κάποιος ως Beer sommelier;
Πριν επιχειρήσω να δώσω απάντηση σε αυτό το ερώτημα κρίνω σκόπιμο να πούμε δυο λόγια για την ίδια την μπύρα και την ιστορία της.
Μελετώντας κανείς τη μακραίωνη ιστορία της μπύρας δεν αργεί να διαπιστώσει ότι αποτελεί κάτι περισσότερο απο ένα αλκοολούχο ποτό ζύμωσης «χυλού» δημητριακών (με κυριότερο το κριθάρι).
Η μπύρα πέρα απο ξεδιψαστικό ποτό αποτέλεσε μέσο λατρείας των θεών, επιβίωσης και αποφυγής ασθενειών, μιας και πολλές φόρες οι πήγες νερού δεν ήταν κατάλληλες, ακόμα και αιτία επαναστάσεων.
Η μπύρα ήταν το ποτό τόσο των ανώτερων τάξεων και της εκκλησίας, ιδίως στη βόρεια Ευρώπη, όσο και των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.
Η μπύρα επηρέαζε και επηρεαζόταν και εξελισσόταν παράλληλα με τις αλλαγές και εξελίξεις τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο 19ος αιώνα, όταν μαζί με την βιομηχανική επανάσταση ανατέλλει και μια καινούργια εποχή για την ζυθοποιία. Σημαντικές αλλαγές όμως είχαμε στα τέλη του 20ου και στις αυγές του 21ου αιώνα, με την εμφάνιση αρκετών μικροζυθοποιείων που ψάχνουν για συνταγές και τεχνικές παραγωγής μπύρας χαμένες στο χρόνο και τη λήθη, αλλά και πειραματίζονται, κάποιες φορές μάλιστα ακραία, φτάνοντας τη ζυθοποίηση πραγματικά στα όρια της.
Άρα έχοντας όλα τα παραπάνω στο νου μας, και μέσα σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη πραγματικότητα στο χώρο της εστίασης, ποια είναι η θέση αλλά και οι γνώσεις, οι ικανότητες και οι δεξιότητες που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί κανείς Beer Sommelier;
Σίγουρα είναι το άτομο που διαθέτει, αλλά και διαρκώς διευρύνει, τις γνώσεις του σε διάφορους τομείς που αφορούν την μπύρα, όπως είναι η ιστορία, αλλά και η κουλτούρα και ο πολιτισμός που συνδέονται με την μπύρα, και επίσης τις γνώσεις για τους τρόπους παραγωγής αλλά και τα πάμπολλα είδη της μπύρας. Ο Beer Sommelier είναι ο επαγγελματίας της εστίασης που είναι επίσης επιφορτισμένος με το σωστό service της μπύρας αλλά και το ταίριασμα αυτής με φαγητό. Επιπλέον οφείλει να έχει γνώσεις κατάρτισης της λίστας του καταστήματος καθώς επίσης ελέγχου και  διαχείρισης της κάβας του.
Σε μια εποχή αλλαγών και μετασχηματισμών στο χώρο τις εστίασης σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στα σημεία που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη μπύρα, όλο και μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, όλο και μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για έναν Beer Sommelier.

Περισσότερα...

Συνεργάτες

Staregister_Logo

 

Υποστηρικτές

Deals_logokylixoeno